door:
Corine van Ringen
Datum:
14/2/2017

Iedereen die een beetje ingevoerd is in het Limburgse Vastelaovend, kent de schmink. Inmiddels onuitroeibaar en een statement voor elke vierder. Zonder kunstige druppels, krullen en bloemen op je gezicht, ben je al bijna een buitenbeentje in het overigens toch goed gedecoreerde en bijzonder kleurige gedruis van Vastelaovend-outfits.

Eén van mijn eerste aanvaringen met het schminken, was zo’n 10-12 jaar geleden, mijn kinderen waren nog klein en hadden carnaval op school. Een doosje met vijf kleuren gekocht en kliederen maar. Mwaah, resultaat mager, maar ja, gelukkig is het maar voor de carnaval. Het werd er daarna niet beter op en uiteindelijk kocht ik een fantastisch boek, wat het eerste Schminkboek van Josje Wolters bleek te zijn. Gewapend met handige creatieve voorbeelden, spons, water en kwast verschenen er toch wat vlinderachtige kindergezichtjes. Maar talent? Nuh, niet echt.

In de wereld om mij heen verschenen prachtige voorbeelden van hoe het vooral wél moest 

De jaren daarna  kwam schminken steeds meer in de mode en in de wereld om mij heen verschenen prachtige voorbeelden van hoe het vooral wél moest (ondanks mijn tweede aangeschafte boek van Josje).  Een heerlijke en inmiddels niet meer weg te denken trend kwam op in Vastelaovendland en fraai je gezicht schminken hoort er inmiddels gewoon bij.

Dussss, ook ik moest eraan geloven en heb enkele weken geleden een Workshop gevolgd bij één van de grondlegsters van deze kleurige trend: Josje Wolters. De Workshop was gericht op “snelle schminktechnieken” voor beginnende schminkers die voor Carnaval toch enige basis willen hebben. Perfect begin voor mij, dacht ik zo.

In haar nostalgisch gezellige winkeltje in Blerick, wat van top-tot-teen gedecoreerd is met Schmink en haar vrolijke hoeden, maak ik kennis met mijn buurvrouwen en Josje zélf. De sfeer is heerlijk relaxed en al gauw zet ik mijn eerste streep schmink op mijn linkerarm. Dat is de crux, je penseel goed “laden” en oefenen, goed uitgelegd en voorgedaan dat wel. Ik doe mijn best, maar mijn buurvrouwen misschien iets beter, want daar zijn de lijntjes nét iets mooier. Beetje nerveuzig word ik wel, maar zo verzekerd Josje, iedereen heeft zijn eigen handschrift.

Verder met de “druppels” en daarna (gelukkig met een bakkie koffie tussendoor) met de “krullen”. Josje blijft aanmoedigen en uitleggen wat er zoal mis gaat op ieders arm. En ja, zelfs ik krijg het onder controle. Niet zo goed als één van mijn buurvrouwen die na de uitleg van “het bloemenpenseel” inmiddels helemaal los is en kunstwerken schminkt alsof ze al jaren niet anders doet. De sfeer is erg leuk, met zo’n gezellige groep vrouwen neemt de lach naarmate de avond vordert toe. Concepten voor aankomende optochten worden met Josje besproken en het nichtje van Josje begeleidt me ook erg goed (vooral in mijn zelfvertrouwen) en in correcties van de schminktechnieken. Ja, na zo’n anderhalf uur, zie en voel ik verbetering, het lukt me! Enkele mooie bloemen, toch wel vrij eenvoudig te maken, het is een truukje van het laden van het penseel, sieren mijn onderarm. Trots en met de gedachte: “nog veel oefenen, dan kom ik er wel”, wordt het praktische gedeelte van de Workshop afgesloten.

Josje tovert vanuit een paar schminkpotjes met sponsjes en penselen prachtige creaties!

Dan geeft de maestro haarzelf nog een korte demonstratie van enkele technieken. Al pratend en met een goede uitleg gevend, tovert Josje vanuit een paar schminkpotjes met sponsjes en penselen prachtige creaties op de oefenhoofden. Wauw! Vol belangstelling en met een hoog “oh en ah”-gehalte volgen wij dames haar verrichtingen en nemen zoveel mogelijk foto’s. Als het einde nabij is, zijn wij eigenlijk nog lang niet klaar met kijken, maar gelukkig mogen we nog even rondsnuffelen in haar winkel en ontvangen ook nog even persoonlijke adviezen aan de kassa. Wat een ontspannen, leuke en leerzame avond was dit! Dank je wel Josje voor je gastvrijheid!

Bekijk sprankelende creaties in onze Fotogalerij Josje Wolters

Meer over Josje Wolters: www.justforfunprocutions.nl