door:
Corine van Ringen
Datum:
22/2/2017
Dun Sjieke Microfoon LVK 17!

Yes! Een vreugdedansje werd gemaakt (eerlijk gezegd waren het er iets méér :-) ), toen in mijn postvak het e-mailtje landde, met de bevestiging dat fotograaf Jos Villevoye en ondergetekende welkom waren als pers op de Grande Finale van ons LVK”17 [1] in Heerlen. Fantastisch! Jos, beloofde sjieke foto’s te gaan maken en ik besloot te gaan polsen wie “dun Sjiekste Artiest” was, gewoon voor de joeks. Het idee was er en we zouden wel zien hoe het ging. Misschien zou het nog wel lukken om Dun Sjiekste Microfoon © uit te reiken, aan dun gekozen Sjiekste Artiest. Maar werkelijk, geen idee :-).

“De weg er naar toe is net zo leuk!”

Afijn, in de weken die volgden, werden de favoriete liedjes geleerd, nóg wat extra dansjes gemaakt, het transport en logistiek geregeld en kwam 10 februari toch nog wel akelig snel in zicht. Zoals immer hier, volgde daags-van-te-voren nog het geijkte stressmoment van het Vastelaovendpêkske op tijd afkrijgen en het dit keer natuurlijk ook oppimpen van Dun Sjieke Microfoon ©. Maar uiteindelijk reizen we dan vrijdags af naar Heerlen; “Dit Limburgs maedje maks ze misschien niks wies”, maar wél zenuwachtig als het over het vinden van “vreemde” locaties gaat. Gelukkig, was het Paviljoen al van verre te horen en te zien, dus stap ik met kei goeie zin, de persruimte binnen.

Als volleerd “doorgezomerde” journalist (Red: was vorig jaar op Curacao ook pers tijdens Karnival daar), hang ik net als mijn collegae van de meer gevestigde media, de perskaart om mijn nek met de swung of dat ik nooit anders doe :-). Na het schrikmomentje van het niet herkennen van fotograaf Jos (“nee, ik kom niet verkleed”, maar stiekem toch wél met ietwat grote roze puntige muts) verdwijnen we  in het Vastelaovendgedruis van het Paviljoen.

Wauw, wat een oogverblindend feestje hier; Veel rood-geel-groen, boten varen op hoeden voorbij, de schmink schittert en om de levensgrote haai komt niemand heen, ook ik niet. Lachuh, even praatje in Dun Sjieke Microfoon ©, geweldig! Brokante jassen, een serie kippenmannen die mijn camera proberen af te likken (jagh), petticoats, boaveren, lampjes, prinsenmutsen, eigenlijk is elke kleur en alles wat blinkt wel vertegenwoordigd. De sfeer komt er al goed in, de tap stroomt, de muziek speelt en het publiek knalt dan ook het tentdak eraf als Beppie het LVK opent. We zijn los! Onze artiesten zingen hun kei sjoene liedjes vanaf de bühn en het publiek sjoenkelt, lacht en host mee! Het schwungt de tent uit en de stoom stijgt boven de mensen op, geweldig!

Genieten is dit, heerlijk!

Genieten is dit, heerlijk, ook al ben ik alleen, (Jos staat ergens met camera voorin), meestal is er wel iemand die met me meesjoenkelt! Op de rustigere momentjes dans ik “zutjes an” door de menigte en doe mijn ding, “pollen”. Vraag; “Wie is dun Sjiekste Artiest van het LVK?”. Antwoord, vaak met frons; “Uhhm, Dun Sjieeeekste???”. Verduidelijking “Ja” en hierna komt er wat zinnigs, maar naarmate de avond vordert, ook wat meer onzinnigs uit.

Dusssss, hier komt de uitslag voor de joeks en de jen, de notaris mocht helaas niet mee :-), Bjorn & Mieke scoren hoog met hun liedje; De Geliënde ook “na al die jaren is het ze gegund” en natuurlijk de Winnaar van het LVK dit jaar!: Marleen Rutten, altijd Sjieke Pêkskes aan. La Bamba, Katja en W-dreej, eigenlijk komt elke artiest wel een keer voorbij als Sjieke Artiest. Maar, tromgeroffel… één artiest (nou ja, een heleboel dan) worden écht het meest genoemd: Herremenie Miserabel mit Bart & Emil: Dun Sjiekste Artiesten omdat ze Vastelaovend maken, zoals het bedoeld is; stumming maken op de bühn van het LVK maar ook in de café’s!

Na afloop van het winnende liedje, probeer ik snel nog om Herremenie Miserabel te ontmoeten. Helaas, haha, voordat ik gevonden heb, waar ik precies moet zijn, ben ik te laat, oeps. De man met de dikke toet spreek ik nog in vogelvlucht en van wat ik begrijp uit het plat Heerlens gaan ze stumming maken in de kroeg! Mannen, mochten jullie dit stukje lezen Dun Sjiekste Microfoon © is voor Herremenie Miserabel mit Bart & Emil, tot zaterdag in de Zoepkoel, Tjing, Boem, Paaf!

De foto's van Jos Villevoye, villejosfotografie, op FB Pagina DiValiZia Magazine.

Portfolio website www.villejosfotografie.nl

[1] LVK? OK??! Voor de wat meer Westerse lezers onder ons, even een (hele korte) uitleg dan; Het Limburgs Vastelaovendliedjes Konkour is, zeg maar, ons eigen songfestival. Elk jaar weer kiezen een jury en het volk het meest aansprekende Vastelaovesliedje, gemaakt en gezongen in ons eigen dialect. Het is een ware happening met voorrondes, halve en de uiteindelijke échte finale. Live op TV door L1, de regionale TV,  iedereen met Vastelaovesbloed wil dit zien en meemaken! De artiesten strijden om de Bertha Paulissen-Willen Trofee en de garantie dat héél Limburg dat jaar een feestje bouwt op hún liedje.

Dit jaar (2017) werd de Finale van het LVK georganiseerd door Stichting LVK, L1 en Stichting LVK Heerlen onder auspiciën van de Heëlesje Vasteloavesvereniging de Winkbülle. Waarvoor onze hartelijke dank, het was geweldig!