Vastelaovend is mijn feestje!

Enne échte Sjeng, geboren en getogen in Mestreech (Maastricht), dat is fotograaf Jos Villevoye. Jos is getrouwd met Jantine en heeft twee dochters, Nova (12 jaar) en Sarah (15 jaar) en woont inmiddels zo’n 18 jaar in Meerssen. In zijn dagelijkse leven is Jos werkzaam als Adviseur Industriële Veiligheid in de chemische sector. Hiernaast studeert hij (met een gewonnen beurs), aan de TU Delft. Hij studeert in maart dit jaar af als Master off Safety Health Environment.

“Self-made fotograaf met professioneel randje”

Gelukkig heeft Jos naast zijn gezin, werk en studie ook nog tijd voor zijn hobby: fotografie. Zo’n zes jaar geleden sloop het cameravirus bij hem binnen en liet hem niet meer los. Jos is een “self-made” fotograaf: “gewoon praktisch de technieken onder de knie krijgen. Bijvoorbeeld door in de stad op de brug te gaan staan en fietsers te fotograferen, of met een zelfgemaakte softbox op pad om met licht te oefenen”.

“Liefde voor portretteren mensen met een passie”

Jos heeft een liefde voor het maken van portretten en fotografeert bij voorkeur “mensen met een passie die gezien willen worden”. Zelf is hij ook behept met zo’n liefhebberij en dat is ons eigen Limburgse feestje “Vastelaovend”. Met de paplepel erin gegoten in Mestreech, waar hij in z’n jeugd vaak met vrienden meeliep met Zaate Hermeniekes (Dronken Harmonieorkestjes). Na zijn jeugd even wat minder in het “rood-geel-groene” feestgedruis vanwege zijn studie, zijn werk en het opvoeden van kleine kinderen. Maar sinds zeven jaar viert Jos elk jaar weer Vastelaovend in de stad. Enthousiast vertelt hij over het toch wel speciale carnaval dat in Mestreech gevierd wordt, zoals over de Bonte Störm, de Reuzenoptocht en de sfeer op het Vrijthof. 

“Vastelaovend is mijn feestje en dat vier ik samen met mijn camera”

Misschien ben je hem ook wel eens tegenkomen, de fotograaf die zijn mobiele studio gewoon meesjouwt de café in. Jos trekt met deze drie dagen, verkleed, zoals het hoort, en bewapend met zijn Nikon D700 en mobiele flitser op paraplu, de stad in. Gezellig met vrienden, een pilsje drinken, lol hebben en praten met de mensen. En natuurlijk,  als het contact daar is, het nemen van een foto, met als resultaat een prachtig portret in de krachtige stijl van Jos.

En wie denkt, dat zo’n foto nemen voor hem even een “kiekje” schieten is, komt bedrogen uit. Ondanks zijn “Feestje” overdenkt hij van te voren de stijl waarin hij gaat werken en vindt het een uitdaging om in verschillende fases van het licht te werken, daglicht, schemer, donker en natuurlijk binnen in de café. Een ontmoeting en écht contact met de geportretteerde mensen zijn de basisvoorwaarden van zijn schitterende beelden.

Het is niet alleen Jos zijn feestje, maar ook dat van onze website, omdat wij zijn werk mogen publiceren. Wij willen Jos dan ook heel erg hartelijk danken!

Bekijk hier de Fotogalerij van Villejosfotografie.