“De vrouwe kenne dét veul bêter!”

Eindelijk was het dan zover, wij zakten van het uiterste Noorden van onze provincie af naar het bijna uiterste Zuiden: Eys. In onze brons groen eikenhouten “bedrijfsauto” voorzien van twee telefoons ingesteld op de Tomtom Modus, raken we toch nog zo’n 500 meter voor onze eindbestemming, bijna de weg kwijt in het zo’n 1700 inwoners tellende dorp Eys. Gelukkig is mijn mederedactrice Sandra van het niet paniekerige soort en al gauw treden wij binnen in het prachtige restaurant van gasterij “De Eyserhof”. (TIP!)

We zitten nog maar net aan ons glaasje cola, als daar vol energie drie geweldige meiden, gechapperoneerd door twee “groene” mannen uit de Elvenraad, binnen stappen: De DreiGestirn van Carnavalsvereniging De Öss !  Carnavalssss… vereniging? Ja, mensen uit het Provinciale Noorden, ze doen aan Carnaval hier, het is dus geen Vastelaovend daar. (red: maar het is volgens mij hetzelfde :-) )

Gehuld in hun prachtige zelfontworpen residentiele kostuums; tot in de details uitgewerkt (met zélfs driepuntige oorbellen) en met een grote lach op hun gezicht, maken we kennis met de hoogheden, Prins Michelle Janssen, Jonkvrouw Julia Grotenrath en Boer Leanne Kroonen. Ok ?!, Prins? Boer? mannelijk? Tijd voor de diepgravende vragen! Gelukkig leggen Michelle, Julia en Leanne nogal helder uit; Een Dreigestirn is historisch afkomstig uit Köln en daar zijn ze Groot en de dames zijn fan! Het in ere houden van de originele traditie van het Driegestirn, was dan ook een voorwaarde van de Carnavalsvereniging de Öss bij de benoeming van de dames, maar dat wilden ze maar al te graag doen! Dusssss…… het eerste Vrouwelijke Dreigestirn ooit was geboren, omarmd door het hele dorp (en inmiddels half Limburg), gebaseerd op hun geliefde Köln, het feestje kon beginnen!

Zelfs de rollen in het trio zijn omgedraaid!

Het Vrouwelijk Dreigestirn heeft zelfs de rollen omgedraaid, tja, carnaval hé?! Leanne, als hoogheid De Boer, maakt de weg vrij door het volk voor de Jonkvrouw en Prins, lekker brutaal! Dit is iets wat toch nog een beetje veraf staat van haar dagelijkse leven. De in Heerlen geboren en Kerkrade getogen Hoogheid is Verpleegkundige in Parc Imstenrade in Heerlen. Carnaval is haar zo’n beetje met de babyfles ingegoten. Samen met haar ouders (en die doen dat nog steeds) met de optocht meelopen en carnaval vieren. Iets wat er gewoon bij hoort! In 2009 sloeg ze dan ook haar grootse slag om de Prins van het Dreigestrin van Eys aan de haak te slaan! En die “haak” is gewoon blijven zitten; inmiddels woont ze al drie jaar samen met de liefde van haar leven in Eys!

Julia Grotenrath, is de Jonkfrau. Nadat de Boer de weg heeft vrijgemaakt, deelt zij kusjes uit met haar spiegel. Julia, in het dagelijkse leven werkzaam in de advertentiesales bij Elektor in Aken, doet dat met verve! Geboren en getogen in Nijswiller, waar carnaval nog niet echt deel uit maakte van haar leven, woont zij nu al weer geruime tijd samen met haar geliefde in Eys. En ja, ook die maakt e in 2009 deel uit van het Dreigestirn van de Öss. Inmiddels is Carnaval niet meer weg te denken uit haar leven en dat sprankelt ze ook uit.

 Als de weg door het volk vrij is, de kusjes verdeeld, komt daar de Prins: Michelle Janssen! Geboren, getogen en opgegroeid in het Carnaval van Eys. Hoewel ze in Den Bosch pedagogiek studeert, is haar liefde van het leven nog steeds te vinden in Eys. En ja, ook Michelle’s liefde maakte in 2009 ook deel uit van het Dreigestirn. Daardoor zijn ze ook vriendinnen geworden, wat een bijzonder verhaal! En wat een bijzonder Trio!

Druk, dat zijn ze wel! Vorig jaar 19 november officieel uitgeroepen op de zitting en best wat plichtplegingen voor de kerst. Nu zijn dat er zelfs zo’n 2 á 3 per weekend, waar zij “acte de presente” geven. Blij dat ze toch nog een uurtje vrij hadden voor ons. Want waar wij ook wel heel benieuwd naar zijn is hoe ze voorgaande jaren Carnaval beleefd hebben.

Ons hart ligt bij de Carnaval in Eys: hecht & warm!

Over deze vraag hoefden ze niet lang na te denken; Köln is één van hun grootste favorieten, de laatste jaren immer aanwezig tijdens de 11de van de 11de. Ook de grote Limburgse evenementen ontspringen de dans bij de dames niet. Maar hun échte hart ligt bij CV de Öss in hun eigen dorp. Carnaval daar is persoonlijk, hecht en warm, in hun eigen Narrentempel. Altijd gevierd in vol ornaat, met kostuums, hoeden en schmink, alles erop en eraan. Het allerliefste op Eeser of Duitse Carnavalsmuziek, daar zijn ze fan van, met dit jaar als topnummers “Die Immerlacht” van Stereoact feat Kerstin Ott” en Kempes Feinest “Wenn du nit danze kanns”.

Na afloop van het interview zijn we in de Narrentempel geweest, waar we nog een gezellig colaatje hebben gedronken met de leden van de wel heel jonge maar enthousiaste leden van de Carnavalsvereniging. De Narrentempel was druk, want de harmonie (of fanfare?) gaf zijn jaarlijkse carnavalsconcert héél gezellig. Ongelofelijk dat zoveel vrijwilligers uit het dorp, de gymzaal weten om te toveren tot een waar Carnavalsparadijs. Het was fantastisch om te zien en mee te maken hoe gastvrij Eys is, voorgegaan door hun spetterende Dreigestirn!

Heel hartelijk bedankt voor jullie medewerking en een hele goeie Carnaval gewenst!

Meer informatie over CV de Öss: Facebook Pagina CV De Öss Ees